NIEUW! Lees ook de Geschiedenis van de Dapperbuurt!
Dinsdag 16 mei 2017 stelde de Nasr Moskee zich open voor bezoekers, die zich via de netwerkbijeenkomst in de Meevaart hiervoor hadden opgegeven. Het was een interessante verkenning van de moskeeruimte, waaraan ongeveer 20 mensen, van onder andere stadsdeelorganisatie en woningcorporatie deelnamen. Toelichting werd gegeven door de vaste voorlichter van de mosee, Ali Bouakili.
De Nasr Moskee wordt per dag gemiddeld door zo’n 150 personen bezocht voor gebed. Dit zijn praktisch uitsluitend mannen. De vrouwen worden verondersteld in ieder geval door de weeks thuis te bidden. Zij hebben een eigen vrouwengebedsruimte op de eerste verdieping van het pand. Op vrijdag is er ook de toespraak. Deze wordt in het Arabisch gedaan. De voertaal in de moskee is Arabisch. Op zaterdag wordt ook Arabische les aan kinderen gegeven, die anders de toespraak niet zouden kunnen volgen. In sommige moskees in Amsterdam, zoals de Al Kabir Moskee, worden ook vertalingen gemaakt. In de Nasr Moskee is dat niet het geval.
De Nasr Moskee is een soenitische moskee met een Marokkaanse achtergrond. Dat betekent dat de moskee grotendeels, maar niet exclusief door mannen met een Marokkaanse achtergrond wordt bezocht. Het betreft wat name de wat oudere groep. Jongeren worden op het ogenblik ook aangetrokken door de Al Karama Moskee in de Pontanusstraat, net aan de andere kant van het spoor. Deze moskee is meer van de niet-politieke salafistische richting en daarmee strenger in de leer. De Nasr Moskee is wat traditioneler en meer behoudend.
De Nasr Moskee, zo bleek tijdens de rondleiding, staat niet open om te functioneren als belangenvertegenwoordiger van de Marokkaanse groep naar de overheid. Zij wil zich beperken tot de godsdienst. Er ontstond een discussie naar aanleiding van het feit dat de laatste tijd veel overlast in de buurt bestond vanwege het neerzetten van voedsel – met name brood – op straat. Dit trekt op zijn beurt ratten en dergelijke aan. De mensen van de woningcorporatie waren ervan overtuigd dat dit vooral een islamitisch verschijnsel was en vroegen of de moskee de mensen niet kon oproepen dit niet te doen.
Bouakili wees in zijn antwoord erop, dat dit geen specifiek islamitisch verschijnsel was – in de vorm van een instructie geen eten weg te gooien, zoals mensen van de woningcorporatie vermoedden – maar mogelijk meer een cultureel verschijnsel, afkomstig van mensen van het platteland. Hij wees er op dat in de moskee vanuit de godsdienst er sowieso op gewezen werd geen overlast te bezorgen en duurzaam met het milieu om te gaan, maar dat het niet op de weg van de moskee lag om specifieke boodschappen van de overheid door te geven. Dit antwoord was ook van toepassing op een dame die was meegekomen in een poging via de moskee kinderen en moeders de boodschap mee te geven niet teveel zoets te eten – in het kader van de obesitasbestrijding.
Na het bezoek van de imposante ruimte, waarin op hoogtijdagen meer dan 500 mensen verzameld zijn, was er een afsluiting in de vorm van het drinken van Marokkaanse thee en een zoetigheidje. Het was een geslaagde rondleiding die met name meer inzicht gaf in de visie van Moskee Nasr op haar functioneren in de buurt. De Nasr Moskee wil vooral gebedshuis zijn, maar heeft minder behoefte ook een sociaal-culturele rol te spelen in de buurt. Toch was de bijeenkomst een goede opmaat tot een wat meer open houding van de moskee naar de buurt. Door in ieder geval de ruimte deze keer voor niet-islamitische bezoekers open te stellen, wordt tegemoet gekomen aan een behoefte die werkelijk in de buurt leeft.
Interculturele of zelfs interreligieuze bijeenkomsten waar bijvoorbeeld de Al Kabir Moskee bij betrokken is, zijn hier echter vanwege de traditionele ligging van de Nasr Moskee uitgesloten. Dat lijkt me in het kader van vrijheid van godsdienst een goed recht. Wel zou prettig zijn wanneer iets meer openheid betracht zou worden en ook Nederlandstalige geschreven informatie wat betreft de Nasr Moskee beschikbaar zou zijn, dan wel op papier dan wel via een internetsite. Maar al met al beleefden wij afgelopen dinsdag een prettige en ontspannen openstelling die algemeen toegejuicht werd en voor (regelmatige?) herhaling vatbaar is.
Rogier Schravendeel