Boeken in de Javastraat

NIEUW! Lees ook de Geschiedenis van de Dapperbuurt!

Een boekenverslaving kan heftig zijn. Dat merk je pas tijdens de cold turkey. Aanschaffen, verzamelen en consumeren van boeken is een algemeen geaccepteerd gebruik.

Nu ik hier zit te rillen op mijn stoel, leek het me een goed idee om als methadonvoorziening maar eens een overzicht te geven van alle mogelijkheden om in de Javastraat aan boeken te komen. Hierdoor wordt de problematiek van de boekverslaafde duidelijk.

We beginnen in het oostelijk deel van de Javastraat. Geen boekhandel te zien, zult u misschien denken. Nou, dat valt tegen. goVerscholen achter de gevel van huisnummer 182 bevindt zich op de eerste verdieping de besloten kliniek Hopi Bukinan, waar de liefhebber zich in een paradijs waant. Langs alle wanden opgestapeld kunnen hier – behalve doodshoofden, zeldzame prenten en nieuw-guineese afgodsbeelden etc. – de bijzonderste uitgaves worden aangetroffen, die na enige tijd stuk voor stuk uit de stapels te voorschijn komen en die door hun hallucinerende werking de ruimte nog de meeste overeenkomst met een opiumkit doen hebben. Zeer ernstige waarschuwing. Geld kost het allemaal niet. Uiteraard is deze handelaar ook via internet bereikbaar: Boekdealer Hopi Bukinan. Verslaafde, ga daar niet kijken…

Nu geestelijk richting Javaplein gestrompeld. Het is me eigenlijk niet bekend dat er rond het Javaplein nadrukkelijk boeken worden aangeboden, maar eigenlijk dient hier nog steeds nader onderzoek plaats te vinden. Ik kom hier op terug. Wat me wel bekend is, is dat de bibliotheek zich hier bevindt. De bibliotheek is op zich geen grote bedreiging voor de boekenverslaafde. Het gaat immers om het bezit van het boek, en dat is bij een bibliotheekboek juist categorisch uitgesloten. Wat natuurlijk wel mogelijk is, is het niet terugbezorgen van zeldzame bibliotheekboeken, maar dit is een behoorlijk criminele daad en een verslaafde hoeft niet zonder meer een crimineel te zijn. Een en ander verdient overigens wel nadere overweging.

De enige officiele boekhandel in de Javastraat is de Java Bookshop op nummer 145. De Java Bookshop – zo vermelden ze op hun website – is een zelfstandige boekhandel met een ruime keuze aan Nederlandstalige en Engelstalige wereldliteratuur. Daarnaast behoren ook non-fictieboeken, thrillers, kinderboeken en kookboeken tot de collectie. De mensen van de Java Bookshop, zo lezen we, bieden de breed geïnteresseerde lezer graag een persoonlijk en deskundig advies. Onder het genot van een kop koffie, kan men in een ontspannen sfeer tot de keuze van een boek komen. Dat klinkt gezellig. Er zit wel een lelijk addertje onder het gras. Deze boeken zijn duur. Ze zijn allemaal nieuw en mooi uitgegeven. Je bent zo 20 euro voor een boek kwijt. Voor gebonden boeken met prachtige illustraties is dat misschien wel 50 euro. Terwijl je je als verslaafde deze luxe nauwelijks kunt veroorloven. En dat ook nog terwijl aan de overzijde van de straat inmiddels een nieuwe verleiding lonkt…

De Elthetokerk op nummer 116 is er namelijk enige maanden geleden toe overgegaan om de bestaande handelaren schaamteloos een nietsontziende concurrentie aan te doen: zij bieden GRATIS boeken aan in een voor het gebouw geplaatst boekenkastje. IMG_20160823_104245999

Nu zul je denken dat hier alleen maar waardeloze troep in gedumpt wordt, maar dat is dus helemaal niet het geval. Deze mensen zetten ook rustig duurdere boeken die ze uit hebben in het gratis kastje. De verslaafde zonder geld kan hier dus over het algemeen altijd prima terecht om het beven tijdelijk te doen stoppen. Bijgaande enige boeken die ik hier een paar dagen geleden wist te scoren, over de Koerdisch-Turkse verhoudingen. Ik hoop hier overigens geen problemen mee te krijgen; ook niet met het boek van Fetullah Gulen dat ik op het ogenblik aan het lezen ben trouwens en waar ik wel geld voor heb betaald… Dus graag niet verder vertellen a.u.b.; ik wil geen moeilijkheden veroorzaken noch ze ondervinden…. Het is zo’n gevoelig onderwerp… Wel een aanrader om eens een boek van de man te lezen.

Nog meer over boeken en de Elthetokerk: iedere laatste zaterdag van de maand hebben ze van 12-15 uur een rommelmarkt en daarop zijn dus ook boeken aan te treffen. Uiteraard gaan die tegen kleine prijsjes. Voor de verslaafde een interessant maar frustrerend evenement omdat de andere verslaafden ook op deze rommelmarkt afkomen en ze proberen je de boeken uit de handen te trekken, willen altijd precies weten wat er in je stapeltje is, proberen je door intimiderend gedrag boeken afhandig te maken etc., nu ja, het gebruikelijke verslaafdengedrag. Daar heb je ook niet altijd zin in. Dat voor nu even de Elthetokerk; ik geloof niet dat ze er op reguliere basis boeken verkopen.

Tja. oprechtenEn dan ligt er nog een eindeloos stuk Javastraat voor ons, voordat we onderdoor het spoorviaduct straat en buurt kunnen verlaten. Worden in dat stuk ook boeken aangeboden? Waarschijnlijk niet in het vispaleis, maar wat een grote hoeveelheid winkels en winkeltjes! Bent u in allemaal wel eens wezen zoeken, lezer en/of medeslaafde? Dan weet u, en jij ook, beste verslaafde, dat er wel degelijk boeken te koop zijn…. en wat een prachtige klassieke collectie, alhoewel niet in het westers cultuurgebied waar de meeste lezers aan gewend zijn. Hier kocht ik het mooiste boek dat ik tot nu toe in de Javastraat tegenkwam, en ik meen voor een zeer gereduceerde prijs van 18 euro: De Tuinen der Oprechten van Imam an-Nawawi. De Tuinen der Oprechten is een prachtige hadith-verzameling rond een mooie en leefbare structuur die door an-Nawawi is opgezet. Wie iets meer van de islamitische gedachtenwereld wil weten, raad ik vooral deze aanschaf aan. Het winkeltje is trouwens niet gemakkelijk te ontdekken, want het is als het ware vermomd als bruidskledingwinkel. Maar de liefhebber vindt het wel. Naast de Tuinen der Oprechten is er een mooie verzameling praktische grotendeels in het Nederlands vertaalde  islamitische literatuur aan te treffen. Ga maar eens zoeken.

Het wordt tijd weer aan het werk te gaan. De ergste boekenhonger is nu gestild. We vragen ons wel af hoe lang we dit zullen uithouden. De straat lokt… en lonkt… en de zon is ook nog gaan schijnen!

Rogier Schravendeel

EERDERE ARTIKELEN 2016 Interview met Rob van Veelen 2016 Interview met Abdou el Khatabbi 2016 Interview met Ahmed El Mesri 2016 Interview met Mustapha Khaddari 2016 Interview met Gerard van Beusekom 2016 Interview met Ahmed Marcouch 2016 Interview met Jan Beerenhout 2016 Boeken in de Javastraat
Advertentie

Een gedachte over “Boeken in de Javastraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s